2013.07.14.
12:00

Írta: Mademoiselle Marshmallow

Kukoricaszirup vs Glükózszirup

3.24cornsyrup (1).jpgBiztos Te is jártál már úgy, hogy megvettél egy gyönyörű képekkel teli receptes könyvet, vagy találtál az interneten egy külföldi receptet, ami nagyon megtetszett és nem is lett volna nehéz elkészíteni, de tele volt nehezen, vagy egyáltalán be nem szerezhető alapanyagokkal. 

Ilyen például az amerikaiak által előszeretettel használt corn syrup, azaz a kukoricaszirup. (Lehet, hogy nálunk is lehet kapni, nem tudom, ha valaki látott már esetleg valahol, akkor szóljon kérem!)

Nekem már régóta felkeltette a figyelmemet, mert rengeteg olyan receptet találtam, amihez erre van szükség. Sok oldalt, fórumot átbújtam, és rájöttem, hogy több európai ország lakosa is panaszkodik, hogy náluk sem lehet kapni, és kérdezik, hogy mivel helyettesíthetnék. 

A legtöbben a szőlőcukorból készült, glükózsziruppal hasonlítják össze, főleg mert az tulajdonképpen egy invertcukor, aminek fontos jellemzője, hogy főzés közben nem kristályosodik vissza.
Szerintem Magyarországon ez az anyag sem annyira elterjedt. Úgy értem, hogy nem található meg minden otthoni háztartásban, inkább nagyipari felhasználása a jellemző, de azért a forgalomban megtalálható, így megveheti bárki.


Ránézésre hasonló, mézes állagú, színű mind a kettő. Ez nem véletlen, hiszen a corn syrup maga is tartalmaz glükózszirupot. A fő különbség, a két anyag között, hogy az előbbi több vizet tartalmaz, így, ha olyan receptet követünk, ami kukoricaszirupot kér, és mi glükózzal helyettesítjük, akkor hozzá kell adnunk a sziruphoz egy kis extra vizet, és ugyanúgy használhatjuk, mint ahogy az eredeti receptúra megkívánja.

Sweet tipp: egy cupnyi mennyiséghez, azaz 250 milliliterhez adj hozzá 2 teáskanál vizet és mikróban melegítsd össze.



images (1).jpg

images (2).jpg

 

               vs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Namármost, mit tehetsz, ha se glükóz, se kukoricaszirup sincs otthon?

 

Akkor Te magad is elkészítheted, hiszen a glükózszirup nem más, mint szőlőcukor vízzel felfőzve, és esetleg egy kis tartósítószer, ha sokat készítesz, és el akarod tenni későbbre. 


Sweet tipp: 70 gramm szőlőcukor, 30 gramm vízzel felfőzve szirup állagúra nagyon kis lángon, és tényleg nagyon óvatosan, mert nagyon könnyen karamellizálódik. Az edény falán maradt minden kis cukorszemcsét vizes ecsettel körbe kell mosni, különben fenn áll a visszakristályosodás veszélye. 

(A legtöbb gyógyszertárban kimérve vásárolhatsz szőlőcukrot. )

 

További alternatíva lehet még a méz, vagy a golden syrup. Ezeknek eléggé karakteres íze van, míg a korábban említett két anyag íze semlegesebb.

 

 

NAGYON JÓ KÍSÉRLETEZÉST ÉS MÉG JOBB VÉGEREDMÉNYT KÍVÁNOK!

/Mademoiselle Marshmallow/

 

 

A fenti képek forrása:

http://media.mercola.com/imageserver/public/2009/March/3.24cornsyrup.jpg
http://www.goldenbarrel.com/prodimages/cornsyrup.png
http://shop.countdown.co.nz/Content/ProductImages/big/9300641000980.jpg



komment

Címkék: Truffes latte vanille Forrócsoki Jeges-habos csokoládé

A bejegyzés trackback címe:

https://thesweetlife.blog.hu/api/trackback/id/tr245401968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása