2015.04.16.
16:01

Írta: Mademoiselle Marshmallow

Beurre Croissant

Régóta kacérkodom a gondolattal, hogy  croissant-t süssek, és most hosszas halogatás után végre megszülettek az első prototípusok. Innentől kezdve viszont nincs menekvés, mert ugyan több napig tart ezeknek a francia péksüteményeknek az elkészítése, azonban a tulajdonképpeni ráfordított idő nem több, mint más süteményeknél, sőt! cro.jpg

 

 

Úgy döntöttem, hogy egy igazi francia recepttel fogok először próbálkozni, minden lépést pontosan betartva.
Nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel, de biztos kipróbálok még más receptet is. Kíváncsi vagyok, mennyiben különbözik egy nap alatt elkészíthető tészta, illetve milyen lehet valamilyen töltelékkel ízesítve.


A legtöbb helyen azt hangsúlyozták és én is ezt tapasztaltam, hogy a legfontosabb lépés az, hogy a vaj szilárd maradjon a rétegek között, tehát semmiféleképpen nem szabad kapkodni. Tessék tiszteletben tartani, hogy a vajnak lelke van, tehát ha olvadni kezdene, tegyük hűtőbe 5-10 percre és folytathatjuk a munkát.
Sweet tipp: az ideális hőmérséklet kb 20'C fok a konyhában.

De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az elején, lépésről lépésre!

croiss.jpg

1.nap:

Miután az alapanyagokat gondosan kimértük, kezdjük meg a tészta összedolgozását.
Egyszerűen gyúrjuk össze a recept első felébe található alapanyagokat. (Tehát mindent a "második" vajon kívül.)
Ezt a munkafolyamatot minél gyorsabban, de alaposabban végezzük.(Ez általánosságban az összes élesztős-kelt tészta készítésénél elmondható.)

Sweet tipp: nem kell felfuttatni az élesztőt a tejben, arra azonban ügyeljünk, hogy mind a tej, mind a vaj kéz melegek legyenek. Különben nem indulnak be az élesztő által gerjesztett erjedési folyamatok. Azonban semmi esetre se legyen a tej forró, a vajat pedig ne olvasszuk meg, ha nem volt időnk, vagy elfelejtettük volna idő előtt kivenni a hűtőből, akkor kezünkkel óvatosan  gyúrjuk át használat előtt, ettől melegszik és puhul is, egyszóval könnyebben kezelhető lesz.

Ha összeállt a tészta, formázzuk lepényszerűséget belőle, lényeg, hogy ne gömb legyen, hanem laposabb halom, mert így könnyebben tudjuk majd a kívánt formára nyújtani. 
Takarjuk le, majd egy éjszakán át pihentessük.

2.nap:

Most következik a vajas rész becsomagolása az előtésztába.
Egy elég kacifántos leírás volt arról miként nyújtsuk ki a vajat a megfelelő nagyságúra, ez engem inkább összezavart mint segített volna, úgyhogy inkább leírom én hogyan csináltam.
A közvetlenül a hűtőből kivett vajat két sütő/zsírpapír között nyújtottam négyzet alakúra. 
A cél, hogy a végére egy 17x17 cm-es vajnégyzetet kapjunk, ezért először egy picit nagyobbra kell nyújtani, kb 19 cm-esre, majd késsel levágni az oldalat, hogy egyenes legyen, úgy hogy kicsit kisebb legyen ekkor, mint 17cm.
A levágott részt rátesszük a négyzet tetejére és a nyujtófával kicsit ellapogatjuk, hogy szintben legyen, ekkor kell elérni a 17x17cm-es nagyságot.
Ha nem pontosan akkora nem nagy gond, és a kezünkkel is nyugodtan alakítgathatunk a formáján a két sütőpapír közt.
Tegyük vissza az immár kellő nagyságú vajnégyzetünket a hűtőbe, és vegyük ki az előtésztát.
Amennyire lehet minimális mennyiségű lisztet használva nyújtsuk a tésztát 26x26 cm-es négyzetté.

Sweet tipp: fontos, hogy a nyújtásnál már ne kerüljön több liszt a tésztába! A felületéről mindig ecseteljük le a hajtogatás előtt!

Miután kinyújtottuk elővehetjük a vajat, majd szépen hajtsuk rá négy oldalról a széleket, úgy hogy az egyik oldal után mindig az átlósan szembelévő oldal következzen. Egy borítékszerű formát fogunk kapni.(a képen látható).
Kezdhetjük a nyújtást.
Megkönnyíti a munkát, ha először középről a nyújtófával mind a négy irányba óvatosan ellapogatjuk a vajat, és csak ezután kezdjük el "rendesen" nyújtani a tésztát, ismételten törekedve arra, hogy több lisztet már ne dolgozzunk a tésztába.

Sweet tipp: ha úgy érezzük, hogy a vaj olvad, tegyük be pár percre a hűtőbe, majd folytassuk a munkát.

Most 20x60 cm-es téglalappá nyújtjuk.
Következik a hajtogatás:
Képzeletben húzzunk egy felezővonalat a tésztánk közepébe, a jobb oldalát hajtsuk be  a vonalig, majd erre hajtsuk rá a bal oldalát.
30 percig hűtsük.
Még kétszer ismételjük meg ezt a nyújtást, és hajtogatást.
Mindkét alkalommal 20x60 cm-esre nyújtjuk és minden hajtogatás előtt elforgatjuk a tésztát 90'-kal.
A második hajtás után is 30 percet hűtjük, de az utolsó után újból egész éjszakára a hűtőben hagyjuk pihenni.
Mi is elmegyünk aludni, hogy másnap újult erővel lássunk neki a tényleges croissant sütésnek. :)

3.nap

A legizgalmasabb részhez érkeztünk, amikor kiderül, hogy a befektetett energiánknak és az eddigi napok munkájának mi is az eredménye.

Ismét elforgatjuk 90'-kal a tésztát, és kinyújtjuk, mostmár 20x110cm szélességűre.
Egy picit emeljük meg a tésztát, hogy biztosan ne tapadjon le később illetve, hogy természetesen összezsugorodhasson a megfelelő méretűre(100cm)

Sweet tipp: A következő lépést csak és kizárólag akkor kezdjük el a gyakorlatba átültetni, ha biztosak vagyunk benne, hogy értjük a felvágás menetét, különben úgy járunk, mint én, és két csökevényes croissant-tal is büszkélkedhetünk a végén.

A tetején 12, 5 cm-enként jelöljük be a tésztát, alul pedig az első jelelölést 6,25 cm-nél végezzük, utána pedig ugyanúgy 12,5 cm-enként jelölgessük.
Így a jelöléseket összekötve és elvágva megkapjuk az azonos területű háromszögeket.

Most vágjuk be a háromszögeknek az alapját kb. egy cm mélyen.
A vágás mentén középről hajtsuk ki a szélek felé a két kis fület, majd a tenyerünkkel sodorjuk fel a egészet a hegyes vége felé.
Ecsettel kenjük be egy tojás és egy kávéskanálnyi víz keverékével, majd kb 25 'C-on kelesszük kb. 2 órán át.
Melegítsük elő a sütőt 200'C-ra
Kenjük le újra a tojáskeverékkel.
Süssük kb 15-20 percig, ha azt látjuk, hogy túl gyorsan barnulna csökkentsük a hőmérsékletet, kb 180'C-ra.
Még melegen hagyjuk pár percet a tepsiben, aztán szegyük át őket rácsra.
Bár frissen sülve a legfinomabbak, de vigyázzunk a hasunkra! :)

kepp.jpg
És akkor jöjjön a végére egy videó, ami nekem is nagyon sokat segített, minden fent leírt lépést alaposan bemutat.



Mindenkinek Csodálatosan szép és édes napot és jó sütögetést kívánok!
Mademoiselle Marshmallow



Szólj hozzá!

Címkék: francia élesztő vaj kelt tészta croissant vajas tészta instant élesztő french croissant

A bejegyzés trackback címe:

https://thesweetlife.blog.hu/api/trackback/id/tr707190585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása