2013.09.10.
08:00

Írta: Mademoiselle Marshmallow

Creme Brulee, az Istenek eledele

"....vannak desszertek, és vannak sütemények, és van a         Creme Brulee.."


Annak, aki még nem kóstolta, hiába is ecsetelném a roppanós karamell tökéletes találkozását, az alsó álomkönnyű krémréteggel, hiszen a legnemesebb jelző sem írná le megfelelően ezt az ízélményt.
Mindenkinek ki kell próbálnia legalább egyszer ezt a francia(katalán?) desszertet, hiszen ez az egy alkalom is elég ahhoz, hogy a függőség kialakuljon.

 

cb_1.jpg

Sweet tipp: egyetlen változtatásom a receptben, hogy igazi vaníliarúd híján 3 zacskó vaníliás cukrot használtam.

Elkészítése:


Én Stahl Judit oldalán talált receptjét használtam. Nem tudom, hogy Neki honnan van, mert ahogy néztem nem szokta feltüntetni, mindenesetre úgy hivatkozik rá, mint a klasszikus "Creme Brulee"-re. Általában a blogomra feltett receptek nem csak valahonnan kimásolt finomságok, hanem saját ötl

etek, kísérletezgetések, alakítgatások, finomítgatások eredménye..., de ha valami jó, akkor az jó. 
Ez csak egy alaprecept, innentől kezdve annyiféleképp ízesíti az ember, ahányféleképpen szeretné.

 

 

Az alapanyagokat gondosan előkészítjük.
A tejszínt felmelegítjük a kikapart vaníliarúddal( vaníliás cukorral):
A tojást és a cukrot kézi habverővel összedolgozzuk.
Merőkanál segítségével, apránként(!) hozzá adjuk a meleg tejszínt, miközben kézi habverővel folyamatosan összedolgozzuk. 
Egy nagyobb tepsibe állítjuk, a szuflés formákat, vagy bármilyen hőálló edény(eket), amiben megszeretnénk sütni.
Körülbelül háromnegyedig töltjük a formákat.
A tepsi aljába felforralt vizet öntünk úgy, hogy a kis edénykék magasságának a feléig érjen fel a víz.
Tetejét ezüstpapírral lefedjük.
160C'-os előmelegített sütőben körülbelül 35 percig sütjük, addig, amíg az oldala már kérget kapott, de a közepe még lágy. (Stahl módszere szerint, a tepsit megrázzuk, és akkor jó, ha nem keletkezik szakadás a tetejükön.)
Sütés után 2-3 órát, vagy akár egy éjszakát is hűtjük.
Majd a tetejét vékonyan megszórjuk kristálycukorral és egy kézi fáklyával karamellizáljuk a tetejét.

Sweet tipp: ha vendégeknek készítjük, akkor a karamellezéssel mindenképp várjuk meg Őket, mert jó program, és különlegesség ez a kis bemutató, vagy akár mindenki elkészítheti a saját bruleejét.

PicsArt_1378724245256.jpg

Sweet tipp: a megmaradt tojásfehérjéket zárjuk egy befőttesüvegbe, és tegyük be a hűtőszekrénybe, pár nap múlva pedig készülhet belőle a fenséges macaron! Én is így tettem, úgyhogy nemsokára láthatjátok hogyan sikerültek, a tetejükre különleges ötletem van díszítésnek...:)

Még egy nagyon jó ötlet, amire sajnos csak később bukkantam rá:

Creme_Brulee_2_by_blackkittycat132.jpg

 

 

 

 

 

 


(forrás: http://laurenjacob.deviantart.com/art/Creme-Brulee-2-136229314)

 

NAGYON JÓ SÜTÖGETÉST,, DE MÉG JOBB ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

/Mademoiselle Marshmallow/



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://thesweetlife.blog.hu/api/trackback/id/tr315503381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.