Ahogyan ígértem, ma bemutatom a szorgos, és lelkes sütni vágyó asszonyoknak, és férfiaknak a igazi, hagyományos vajas tészta receptjét. Kicsit macerás, de nem kivitelezhetetlen, sőt!
Elkészítése:
Először egy úgy nevezett vajas részt kell készíteni.
Úgy készítjük, hogy a vaj 80%-át a liszt 20%-át összekeverjük, majd felhasználásig a hűtőszekrénybe tesszük.
A következő rész az előtészta készítése.
Ez a megmaradt liszt és vaj, illetve az ecet, só, és a víz keveréke.
Akkor jó a tésztánk, ha csomómentes, gyúrásnál az edény, illetve munkaasztal falától elválik.
Az elkészült masszát kigömbölyítjük, felületét enyhén belisztezzük, majd késsel bevágjuk.
20-25 percig pihentetjük.
Most következik a vajas rész beburkolása az előtésztába.
Az előtésztát lóhere alakúra nyújtjuk, majd a közepére helyezzük a vajas részt.
A szemközti füleket egymásra hajtjuk, hogy végül egy batyu szerűséget kapjunk.
Az így kapott tésztát lisztezett munkaasztalon kinyújtjuk.
Egyszer szimplán, majd egyszer duplán hajtjuk a tésztát.
A két féle hajtás között a tésztát mindig el kell forgatni 90'-kal!
Rövid ideig (kb.10-15 perc) pihentetjük.
Majd megismételjük a szimpla, illetve dupla hajtást.
(A vajas tésztát, tehát összesen négyszer hajtjuk.)
Az utolsó hajtás után megint egy 20-30 percig pihenni hagyjuk.
Felhasználásától függően 230-250'C-on sütjük a vajas tésztával készült termékeket.
Mint írtam is, a csokis rolókhoz bolti tésztát használtam, amit már nem kellett hajtogatnom, így nem tudtam fázis képeket készíteni, de találtam az interneten egy remek képet, ráadásul leírással.
Íme:Kép forrása: http://zsuzsasuti.blogspot.hu
Sweet tipp: ha a tésztát nem használjuk fel azonnal, akkor légmetesen lezárva nyugodtan eltehetjük a mélyhűtőbe. Ekkor célszerű, ha csak az első két hajtást végezzük el, és a másik kettőt pedig csak a tészta kiengedése után, a felhasználás elöttre hagyjuk.
NAGYON JÓ SÜTÖGETÉST, ÉS MÉG JOBB EREDMÉNYT KÍVÁNOK!
/Mademoiselle Marshmallow/
Utolsó kommentek