2013.11.03.
09:00

Írta: Mademoiselle Marshmallow

Sós-karamellás Csokoládétorta pörkölt földimogyoró darabokkal

Ha szülinap akkor torta, ha két szülinap akkor két torta.  Mivel apukám és a bátyám egy napon, sőt egy órában született, ezért minden évben ilyenkor két tortát készítek, mert mindketten megérdemlik ezt a kis figyelmességet. Idén úgy alakult, hogy arra a napra egy másik kedves ismerősöm is kért tőlem egy csokitortát. 
Mivel nem akartam ugyanolyan tortákat készíteni, de édesapámnak is mindenképp csokoládésat szerettem volna, ezért kifundáltam, hogy mivel teszem különlegessé a szülinaposét.

csokkaramel_1.jpg

Elkészítése:

Az alapanyagokat gondosan kimérjük.
A tojásokat szétválasztjuk.
A földimogyorót serpenyőben megpörköljük, majd mozsárral durvára törjük.
A tojásfehérjét cukorral habbá verjük.
Hozzáadjuk a sárgájákat, az 50 gramm mogyorót, a kakaóport, az átszitált lisztet, és az olvasztott csokoládét.
Óvatosan összekeverjük, majd vajazott-lisztezett tortaformában 170'C-on készre sütjük.

Csokoládékrém:
A csokoládét apró darabokra törjük.

A tejszínt a cukorral, és a mézzel forrásig melegítjük.
(Ne forraljuk, csak éppen párat buggyanjon! )

Ráöntjük a csokira, majd alaposan elkeverjük.
Amíg kihűl állni hagyjuk, néha megkevergetjük.

Sós-karamellkrém:

A cukrot a tengeri sóval egy serpenyőbe szórjuk, és lassú lángon felolvasztjuk.
Úgy készítjük mint a dobos cukrot, nem kell kevergetni, csak hagyni szépen, hogy a cukor karamellizálódjon.
Amikor a folyamat elindul megkavargatjuk, majd hozzáöntjük a tejszínes tejet, és ezzel együtt főzzük tovább.
Amikor egyöntetű lesz a massza, és kicsit sűrűsödik, akkor adjuk hozzá a vajat.
Ezzel egy pár percig tovább főzzük, majd levesszük a tűzről.
Felhasználásig félretesszük, addig kellő hőmérsékletűre hűl.

A tésztát négy részre vágjuk.
Minden szeletet megkenünk karamellkrémmel, és vékonyan eloszlatunk rajta egy kevés durvára tört mogyorót.
Erre jön a csokikrém, majd az új szint, és így tovább.
A legfelső réteget is lekenjük karamellel, majd az egész tortát befedjük csokikrémmel.
Kenőkéssel borzoljuk a felületét, majd össze-vissza megszórjuk pörkölt mogyoródarabokkal.

Sweet tipp: ez a recept  az átlagosnál kisebb tortára vonatkozik. A hat tojásos tészta egy kisebb méretű tortaformában olyan szép nagyra nő, hogy tökéletesen el lehet vágni négy részre.

csokika.jpg

NAGYON JÓ SÜTÖGETÉST DE MÉG TÖBB BOLDOGSÁGOT KÍVÁNOK MINDEN KEDVES SZÜLINAPOSNAK!
/Mademoiselle Marshmallow/



Szólj hozzá!

Címkék: csokoládétorta ganache sós karamell

A bejegyzés trackback címe:

https://thesweetlife.blog.hu/api/trackback/id/tr15603166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.