2013.08.13.
21:24

Írta: Mademoiselle Marshmallow

Forrázott tészta (képviselőfánk)

A forrázott tészta az egyik legegyszerűbb és legkülönlegesebb tésztafajta. Emlékszem, hogy nekem a képviselőfánk volt az első olyan igazi cukrászsütemény, amit sikerült elkészítenem, és nagyon büszke voltam magamra, igazi cukrásznak éreztem magamat, és nagyon boldog voltam az eredménytől.
Annyira megmaradt bennem ez az érzés, hogy azóta is, ha bárki megkérdezi, melyik a kedvenc süteményem, biztos, hogy ezt válaszolom. 

Íme a recept, amit azóta is előszeretettel használok:

kepviselo_1.jpg
Sweet tipp: a minőségibb alapanyagok finomabb tésztát eredményeznek, pénztárcádhoz, és ízlésedhez mérten választhatod, hogy tésztádat vízzel, vagy tejjel, olajjal, vagy vajjal, esetleg margarinnal készíted.

Bár a helyedben én a tejhez ragaszkodnék, feltéve, ha nem vagy laktózérzékeny...:)

Elkészítése:

Mint a neve is mutatja, a forrázott tésztát egyedülálló módon főzve készítjük el, és aztán habzsákból kinyomva sütjük. Tölthetjük édes, de sós krémekkel is.


Az első lépés, az alapanyagok gondos előkészítése, kimérése.
A zsiradékot, és a folyadékot a sóval és cukorral egy edényben nyílt lángon felforraljuk.
Ehhez, állandó kevergélés közben hozzáadjuk a lisztet. 
Ezzel együtt tovább főzzük, szakkifejezéssel élve: reszteljük.


Sweet tipp:a resztelést, pár percig végezzük, úgy, hogy fakánállal folyamatosan kevergetjük a masszánkat, ügyelve arra, hogy az üst oldalára rá ne égjen a tészta.

Levesszük a tűzről, és a tojásokat egyenként adagoljuk hozzá, és kézzel, vagy keverőgéppel szépen összedolgozzuk.

Sweet tipp: a tojások száma hozzávetőleges a receptben, mivel a szükséges tojások száma függ azok nagyságától, de még a liszt minőségétől is. A fő szempont azonban az, hogy keményebb, vagy lágyabb tésztát akarunk-e készíteni. Minél keményebb a tészta, annál annál üregesebb lesz, és annál nagyobb repedések keletkeznek sütéskor a felületén. 


Az elkészült tésztából, sima, vagy csillagcsöves nyomózsák segítségével formázzuk félgömböket. 
Előmelegített, gőzös sütőben, 230-210'C-on, aranybarnára sütjük.

Sweet tipp: a képviselőfánk tésztájának sütésekor, kétütemű sütést végzünk, ami azt jelenti, hogy először egy magasabb hőmérsékleten kezdjük meg a sütést, majd ezt csökkentjük egy alacsonyabbra. Fontos, hogy a hőmérséklet reukálását a forrázott tészta esetében csak azután ejtsük meg, hogy a tészta kérget kapott, különben a tészta összeesik.

 

Az elkészült félgömbök kalapját kissé féloldalalasan levágjuk, majd vaníliás sárgakrémet nyomunk az aljára, arra pedig tejszínhabot nyomunk.

 

Sweet tipp: ha nem bírsz magaddal, és még különlegsebb képviselőfánkot szeretnél, akkor a kalapokat levágás előtt mártsd doboscukorba, és hempergesd meg egy kis mandulában, ezt a részt vágd le, és a betöltés után helyezd vissza.
...ha ezt nem is, de porcukorral ne felejtsd el megszórni!

 

kepv.jpg

NAGYON JÓ SÜTÖGETÉST ÉS MÉG JOBB ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

/Mademoiselle Marshmallow/

 



Szólj hozzá!

Címkék: képviselőfánk habzsák forrázott tészta sárgakrém kétütemű sütés

A bejegyzés trackback címe:

https://thesweetlife.blog.hu/api/trackback/id/tr625450363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása