2013.12.06.
18:02

Írta: Mademoiselle Marshmallow

Tippek és érdekességek a bejglikészítéshez

Ahány ház, annyi szokás. Azt hiszem nem is lehetne ez igazabb másra, mint a bejglire. A legtöbb család asztalán megtalálható ez a sütemény az ünnepek alatt. Azonban nagyon nehéz lenne két egyforma bejglit találni. A tésztától kezdve, a töltelék ízesítéséig mindenki egy kicsit másképp készíti, és ettől lesz különleges. Hisz' nincs két egyforma karácsonyfa, se két egyforma család, vagy két egyforma ünneplés se.
Összeírtam Nektek azokat a praktikákat, amik az összetevőktől függetlenül hozzájárulhatnak az eredményes bejglikészítéshez.

tumblr_mfja8dZv9n1qehtv1o1_500.png

1. Sütés előtt érdemes jó mélyen megszúrkálni egy-két helyen, egész az aljáig. Ez segíti a tésztát a lélegzésben, a lyukakon pedig távozik a felesleges gőz.
Mindez, azért fontos, mert így elkerülhetjük, hogy sütemény felülete megrepedjen, a töltelék pedig kifolyjon.

2. Mégis megrepedt? Nem kell kétségbe esni, a tészta jellegéből, illetve a töltelék mennyiségéből, és állagából adódóan ez sajnos könnyen megeshet.
Lehet rajta segíteni!
Ha megtörtént a baj, azt utólag is orvosolni lehet. Ugyanis, a pozsonyi tészta(omlós-élesztős tészta) melegen még alakítható. Nem kell mást tennünk, mint egy kicsit várni, hogy a sütemény ne legyen tűz forró, de még meleg legyen, és ekkor a sütőpapír segítségével egyszerűen nyomjuk össze a szakadás mentén, és óvatosan görgessük meg a papírba csomagolva. Természetesen csodát nem fogunk tudni tenni, de a méretes lyukon kitüremkedő töltelékpacnit, tetszetős csíkká alakíthatjuk, ami szinte észrevehetetlen, és a töltelék sem szivárog tovább.

3. Az igazi, eredeti bejgli receptből bizony nem spórolták ki a tölteléket.
Hivatalosan grammra pontosan ugyanakkora súlyú tölteléket kell tartalmaznia, mint amennyit a tészta nyom.

4. A bejgli feltekerését nagyban megkönnyíthetjük azzal, ha a tésztát sütőpapírra helyezve kenjük le töltelékkel, és ezen csavarjuk fel, a papír segítségével. Sokkal könnyeben, és szebben tudunk így dolgozni.
(Ezt a trükköt, más "csavargatós" süteménynél is használhatjuk, mint például a piskótatekercsnél.)

5. A tölteléket eloszlatásánál nyugodtan használhatjuk benedvesített ujjainkat, így sokkal könnyebben, és egyenletesebben tudunk dolgozni, mintha késsel kapirgálnánk egyik oldalról a másikra a tölteléket.

6. Felcsavarás előtt, a tészta négy oldalát, ujjnyi vastagságban hajtsunk rá a töltelékre, és így tekercseljük fel. Ez szintén segít megakadályozni a repedést-szivárgást, illetve hozzájárul a tetszetős csigalakhoz.


7. A bejgli felületét először egyenletesen kenjük le tojássárgájával, majd tegyük hűtőbe, amíg a tojásréteg megszilárdul, ezután kenjük meg fehérjével, és így tegyük a sütőbe.

8. A fehérje réteget enyhén benyomkodhatjuk ujjunkkal, ezzel fokozva a márványos felület kialakulását.

9. Merjük kicsit megbolondítani a hagyományos ízeket. Készítsünk például mákos-aszalt szilvás, vagy diós-aszalt sárgabarackos, esetleg gesztenyés-meggyes bejglit.

10. Az utolsó, és egyben legfontosabb tanács, hogy ne szomorodjunk el, ha nem lett a legszebb, vagy a legfinomabb a végeredmény. Mi készítettünk, a szívünket-lelkünket beleadva, és ez épp elég ahhoz, hogy a családunknak ez legyen a legtökéletesebb bejgli.

 

A beijgli titkai.jpg

Remélem tudtam egy kicsit segíteni, a bejglihadjáratban. Azt pedig, hogy én, hogyan készítem ezt a finomságot, azt a következő bejegyzésben olvashatjátok. Addig is még több karácsonyi ötletért látogassatok el a blog facebook oldalára:

www.facebook.com/blogthesweetlife.

 

TOVÁBBI NAGYON SZÉP NAPOT, ÉS GYÖNYÖRŰ, ÍZLETES BEJGLIKET KÍVÁNOK!
/Mademoiselle Marshmallow/



komment

Címkék: karácsony bejgli bejgli tippek

A bejegyzés trackback címe:

https://thesweetlife.blog.hu/api/trackback/id/tr305678816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása