2013.06.27.
12:00

Írta: Mademoiselle Marshmallow

Az elronthatatlan, sütőpormentes piskóta

Gondolom a nagy kánikulában senkinek sem volt kedve bekapcsolni a sütőt. Talán most, ez a kis enyhülés meghozza a kedveteket, egy kis sütögetéshez. Szerintem, ha van egy jól bevált recept, akkor érdemes megmaradni annál, és esetleg azt alakítgatni, mert egy jó piskóta minden torta alapja. Nekem is sokáig a rosszul sikerült piskóták vették el a kedvemet a tortakészítéstől; de még a leggyakorlottabb háziasszonyok között is van olyan, akinek problémát okoz ez a tésztafajta. Ne hagyjuk, hogy ez visszavegyen a lelkesedésünkből, mert nem velünk van a baj, csupán a recepttel. Ez a könnyen megjegyezhető recept nekem eddig még mindig bevált, és nagyon nagy segítség, hogy már csak az ízesítésre, díszítésre kell összepontosítanom.various-cupcake-vector-210314_3.jpg

 

Elkészítése:

  • Az alapanyagokat gondosan kimérjük.
  • A tojásokat megmossuk és szétválasztjuk.
  • A fehérjét robotgéppel addig verjük, amíg kifehéredik, majd a cukor kétharmadával továbbverjük, amíg egy jó kemény habot kapunk(akkor jó, ha fejjel lefelé fordítva sem csepeg, folyik ki az edényből).
  • A maradék cukrot a sárgájához adjuk, és ezt is felverjük, nem kell sokáig, csak amíg a cukorszemcsék elolvadnak és a masszánk kivilágosodik.
  • A sárgáját és az átszitált(!) lisztet egyszerre a fehérjéhez adjuk és szépen óvatosan egy lyukas fakanál segítségével alulról felfelé mozgatva összekeverjük. Ügyeljünk arra, hogy a hab össze ne törjön, ugyanakkor teljesen egynemű masszát kapjunk. Se különálló fehérjedarabkák, se lisztszemcsék ne maradjanak benne.
  • Ezután, egy kivajazott, kilisztezett tortakarikában 180'C-on megsütjük.

Sweet tipp: A sütő ajtaját 15-20 percen keresztül ne nyisd ki, ha ez az idő letelt ellenőrizheted a piskótát. Mivel minden sütő más és más, így nincs egy előre meghatározott sütési idő. A jól ismert szúrópróba is segíthet, ám ekkor előfordulhat, hogy ugyan a tűre már nem ragad a tészta, de miután kivetted a piskóta összeesik. Ezt  úgy tudod elkerülni, ha a szurkálás helyett egy másik módszert választasz.
Kérdezd meg tőle, hogy elkészült-e!? :) Óvatosan nyomd meg a tészta felszínét, hajolj közel és ha már nem hallasz "cisssszegést" a piskótád elkészült.

  • Miután kivetted a sütőből, várd meg, hogy a tortakarika egy kicsit kihűljön, majd vedd ki a formából. Óvatosan vágd körbe a formát, úgy mozgasd a kést, hogy egészen a fémhez érintsd, mintha azt akarnád elvágni.
  • Fejjel lefelé fordítsd egy sima felületre, amit előtte enyhén megszórtál cukorral, vagy liszttel.

Sweet tipp: ha tortát készítesz és a piskótát édes krémmel töltöd, akkor a formából való kiszedés után, az asztalt nem ajánlatos liszttel megszórni, mert a krém megkeseredhet. 

  • Várd meg, amíg kihűl és már készítheted is a szebbnél-szebb és finomabbnál-finomabb tortákat.

Sweet tipp: kakaós piskótát úgy készíthetsz, ha a liszt harminc százalékát helyettesíted nem cukrozott kakaóporral, amit a liszttel együtt szitálva adj a masszához.

 

 

/A recept alapján egy normál méretű, 16 szeletes tortakarikához való mennyiséghez elegendő, tetszés szerint kettőbe, vagy háromba vágható piskóta készíthető el./

jokeppiskota.jpg

 

NAGYON JÓ SÜTÖGETÉST ÉS MÉG JOBB ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

/Mademoiselle Marshmallow/

 





Szólj hozzá!

Címkék: piskóta elronthatatlan piskóta sütőpormentes

A bejegyzés trackback címe:

https://thesweetlife.blog.hu/api/trackback/id/tr245376035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása