2013.07.12.
12:00

Írta: Mademoiselle Marshmallow

Truffes latte vanille

A mai recept lehet, hogy elsőre egy kicsit bonyolultnak fog tűnni, de megéri az időt, és az erőfeszítéseket, mert ezzel a recepttel a trüffel-készítés alapjait sajátíthatod el, amit majd más recepteknél is alkalmazhatsz.
Plusz, ma biztosan nem kell kézkrémet használnod, mert az utolsó fázisban a kezeddel kell bekenned a trüffeleket, és amellett, hogy a kakaóvaj nagyon jó hidratáló, összehasonlíthatatlan érzés, amikor talpig csokis az ember, és ráadásul mindezt "legálisan". :)

truffelke_2.jpg

Az alapanyagokat gondosan kimérjük és előkészítjük.
A tejszínt a glükózsziruppal, és a felhasított vaníliarúddal forrásig melegítjük.

Sweet tipp: nem kell forralnod, csak éppen forrjon fel, pár bugyogás, és kész is.

Miután levettük a tűzről, hozzáadjuk a kávét, és elkeverjük.
A csokoládét(250gr) apróbb szeletekre vágjuk és mikrózható edénybe tesszük.
30 másodperces periódusokra betesszük a mikróba, és minden fél perc letelte után megkevergetjük.

Sweet tipp: a csokoládét mindig(!) csak fél percekre tegyük be a mikróba, mert különben nagyon könnyen odaég, vagy a csokoládé belső szerkezetében történik változás. Ez a trüffelnél még nem akkora baj, de ha már bonbont készítünk, ott nagyon kell ezekre ügyelni, ezért szoktassuk magunkat a 30 másodperces szabályhoz.


Ha a csokoládé elolvadt, a kicsit visszahűlt tejszínt ráöntjük, és óvatosan összekeverjük.
(Előtte ne felejtsük el kivenni a vaníliát! )

Mikor már a csokoládé és tejszín teljesen egyneművé vált, akkor adjuk hozzá a feldarabolt szobahőmérsékletű(!) vajat. (körülbelül 40'C-osnak kell lennie ekkor a maszánknak.)

Sweet tipp: a vajnak szobahőmérsékletűnek kell lennie, különben nem fog felolvadni a masszádban, ha nincs elég időd előkészíteni, vagy más okból hideg a vajad, abban az esetben sose tedd be a mikróba, vagy melegítsd fel lábosban, mert az olvadt vaj másfajta textúrát ad a trüffelednek. Inkább próbáld a kezeddel kicsit puhítani, morzsolni, mielőtt beleteszed, és ha az így kapott vaj, még mindig nem olvadna el, akkor tedd be a mikróba egy 10-20 másodpercre, majd keverd meg, és ismételd meg ezt addig, amíg jó nem lesz. Másik módszer, hogy egy hősugárzó, vagy hajszárító segítségével rámelegítesz az edényre, miközben folyamatosan kevergeted a masszát.

 

Az egészet egy márványlapra, fémtálcára, vagy egy nagyobb tepsibe öntjük, szétterítjük és egy órát hűvös helyen pihentetjük.
A pihentetés után visszaszedjük a tálba, és megkevergetjük, vagy pár percig tablírozzuk.(erről majd egy későbbi bejegyzésben részletesebben írok, most elég ha csak kevergetitek, amitől sűrűsödik és habzsákból nyomható állagúvá válik.)

Habzsák segítségével egy tálcára egyelő nagyságú halmokat nyomunk, majd ezt is félretesszük egy fél órára.

Sweet tipp: ha nincs habzsákod, akkor egy kiskanállal is adagolhatod, vagy a kezeddel is formázhatsz kis gombóckákat.


Amikor már kicsit meghúzott, megkeményedett a massza, akkor a kezeddel szépen gömbölyítsd ki a halmokat, majd tedd félre megint egy kis időre.
Amíg pihen előkészítjük a 150gr csokoládét, apróbb darabokra törjük, majd körülbelül az egy harmadát betesszük a mikróba, megint fél percre, keverjük, megint fél perc...
Ha teljesen folyékony lett a csokoládé, akkor hozzáadjuk a maradék, nem olvasztott, két harmad csokidarabkákat, és szépen egyneművé keverjük. (Ez tulajdonképpen a csokoládé temperálásának a legleegyszerűsítettebb módja.)

Sweet tipp: ezt az előbbi műveletet egy nagyobb műanyag tálban érdemes végezni, mert majd a kezünkkel bele kell nyúlni, tehát olyan edényt válasszunk, amiben kényelmesen elférünk. :)

Az átszitált kakaóport egy tálcára szórjuk.

Az előkészített csokiba mártjuk a kezünket, és alaposan bekenjük csokoládéval a kigombócozott trüffeleket, majd a kakaós tálcára helyezzünk, kettőt-hármat, és a tálcát két kezünkkel megfogva, rázva, meghempergetjük őket a kakaóban. (A csokival való bekenést, a bundázás előtt szakszóval maszkírozásnak nevezzük.)

Sweet tipp: két-három trüffelnél többel ne dolgozzunk egyszerre, mert megköt rajta a csokoládé, és akkor már nem fog rá ragadni a por.

Miután az összessel elkészültünk, tegyük őket kis kapszlikba, és már kész is vagyunk.

 

 

Truffes latte vanille_1.jpg

 

 

 

NAGYON JÓ FŐZŐCSKÉZÉST ÉS MÉG JOBB ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

/Mademoiselle Marshmallow/



komment

Címkék: trüffel glükózszirup tablírozás Truffes latte vanille harminc másodperces szabály

A bejegyzés trackback címe:

https://thesweetlife.blog.hu/api/trackback/id/tr835401469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása