2013.10.20.
19:26

Írta: Mademoiselle Marshmallow

Csokoládé fondant

Ma ismét egy személyes nagy kedvencemet hoztam el Nektek mutatóba: a Gordon Ramsay-féle Csokoládé fondant-ot.
A barátommal nagyon szeretjük, igaz főleg hideg téli napokon szoktuk elkészíteni, de most valahogy megjött a kedvem ehhez a kis csokibombához. 

A blog többi bejegyzéséhez hasonlóan, ezt is az egyszerű, de nagyszerű receptek közé sorolnám. Egyedül talán a megfelelő sütési idő eltalálása jelenthet gondot, ugyanis a süti lelke a lágy, folyékony belső rész.
(Nem is tudom mi van velem, előbb a Creme Brulee, most meg ez...azt hiszem megállapíthatom, hogy a "belül folyós" sütik a gyengéim! :) )

csokifondant_1.jpg

Elkészítése:

-A csokoládét vízfürdő felett, vagy a harminc másodperces szabályt követve a mikróban felolvasztjuk.
-Olvadás után egyneművé keverjük, és hűlni hagyjuk.
-Az egész tojásokat, a tojásfehérjét és a cukrot  elektromos habverővel  kihabosítsuk.

-Ezt a langyos csokoládékeverékkel  elkeverjük.
-Végül hozzáadjuk a kakaóporral elkevert lisztet, vagy az őrölt mandulát.
-Formákba öntjük, majd előmelegített 160'C-os sütőben körülbelül 10-12 percig sütjük.
-Melegen tálaljuk.

-Áfonya, vagy ribizlilekvárral a legfinomabb! :)

Sweet tipp 1: vigyázz, hogy amikor a csokoládéhoz kevered a tojásos masszát, akkor a csoki ne legyen forró, mert különben kicsapódik a tojás!

Sweet tipp 2: készülhet szuflé-, muffin-, vagy akár szivecske formájú szilikon sütőben is.

Sweet tipp 3: mivel minden sütő más, és más, így elég nehéz egy általános sütési időt mondani. A tíz-tizenkét perc egy körülbelüli időtartam. Azt, hogy a Te sütőddel mennyi idő, azt sajnos Neked kell kitapasztalni. Javaslom, hogy tíz perc után, mikor látod, hogy kívülről már muffin szerű kérget kapott, akkor kapcsold le, és teszteld le milyen lett. Ennyi idő elég, hogy nyers ne maradjon, a továbbiakban pedig tudsz majd az idővel játszani. Egy biztos, legyen kicsit, vagy nagyon folyós, mindenképpen nagyon finom lesz.

 

csokoladefondant.jpg

NAGYON JÓ SÜTÖGETÉST, DE MÉG JOBB ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

/Mademoiselle Marshmallow/



komment

Címkék: étcsokoládé Gordon Ramsay harminc másodperces szabály csokoládé fondant

A bejegyzés trackback címe:

https://thesweetlife.blog.hu/api/trackback/id/tr715589715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2013.10.21. 15:57:05

Biztos, hogy ez fondant? Eddig úgy tudtam, hogy az egy bevonóanyag, egy cukormáz. Ez inkább felfújtra emlékeztet..

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2013.10.21. 17:37:53

igen, én is amiatt kattintottam, hogy ez csokis bevonó lesz, ami végre sikerülhet, mert sima fondantot csináltam már tortára, és jó lett, jobb, mint a csokimáz, gondoltam, ezzel megoldom a torta borítását csokisan végre.
nem baj, mert biztos fincsi, csak félrevezető lehet másnak is.

Mademoiselle Marshmallow 2013.10.21. 19:19:28

Kedves kommentelők!

Igen-igen, sajnos félrevezető a név, mert a fondant elnevezést három dologra is használjuk a cukrászatban. Egyrészt az amerikaiak által előszeretettel használt főként pillecukorból készült bevonóanyag, amit a marcipánizhoz hasonlóan használnak, de magyarul fondán az a cukorkészítmény is, amit vizen és cukron kivül ecettel, vagy borkősavval főznek fel a cukrászok, ezt főként a mignonok bevonására, vagy például az Eszterházy torta tetejére szokták használni, de fondant a jellegzetesen francia szuflé szerű sütemeny is, ami többek közt Gordon Ramsay kedvenc desszertje. Sajnálom, hogy csalódnotok kellett, de szívesen teszek ki a közeljövőben Nektek jól bevált bevonó anyag receptet! Remélem elégedetten távoztok legközelebb az oldalról! Amúgy ajánlom ezt a fondant is! :-)
süti beállítások módosítása