2013.11.01.
10:09

Írta: Mademoiselle Marshmallow

A nagy birsalmasajt projekt

Tegnap kaptam anyukámtól két csodaszép birsalmát. Hogy miért? Mert bármennyi süteményt elkészítettem már, bármennyi gyümölcsöt kóstoltam már, és bármennyi iskolát kijártam már, de nem tudtam mi az a birsalma. Szánom-bánom, de így volt. Persze tudtam, hogy létezik, de hogy ki fia-borja arról fogalmam sem volt. Arról meg végképp nem, hogy birsalmasajtot lehet készíteni belőle.  Ráadásul ez egy hagyományféle, ami anyáról lányára száll. Ki tudja, lehet régen nálunk is szokás volt, csak kihalt ez a tradíció, de itt az idő, hogy én folytassam.
Valahol ezt olvastam: " az asszonyok október-november tájékán szoktak birsalmasajtot főzni."
Nos, habár még nem vagyok asszony, de én is valaki olyan szeretnék lenni, aki október-november tájékán birsalmasajtot főz.
114669_0_big.jpgUtánaolvasgattam az interneten, és ez egy elég hosszú folyamat, szárítgatni kell, és napokon, néha heteken át várakozni, míg elkészül. Valami fantasztikusnak kell lennie, ha ennyire várják...:) Bár, hozzáteszem szerintem ettem én már birsalmasajtot, csak nem tudtam, vagy tudatosítottam magamban, hogy ez az.
A lényeg, hogy ma belevágok, és miután elkészült leírom Nektek a tapasztalataimat. Biztos vannak itt olyanok, akik jobban értenek hozzá, és nem lesz Nekik újdonság, de legalább lesz kitől tanácsot kérnem, ha esetleg elakadok.


TOVÁBBI KELLEMES NAPOT KÍVÁNOK ÉS EMLÉKEZZÜNK MA ÉS MINDENNAP JÓ SZÍVVEL AZOKRA, AKIK MÁR NEM LEHETNEK VELÜNK, MÉG AZOKRA IS, AKIKET NEM IS ISMERHETTÜNK!

/Mademoiselle Marshmallow/



4 komment

Címkék: birsalmasajt birsalma

A bejegyzés trackback címe:

https://thesweetlife.blog.hu/api/trackback/id/tr395608983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macko31 2013.11.01. 17:30:26

nem is te lennél ha nem fognál hozzá rögtön,mert ugye egy dudukának mindenhez érteni kell.mellesleg kösz,hogy helyettesíted a ::::P______T

macko31 2013.11.01. 17:41:30

fentről köszönik a szeretettel való megemlékezést
biztos vagyok benne, hogy eljutott az illetőkhöz.

micsoda? 2013.11.01. 21:31:49

Köszönöm a mai napra irt soraidat.

Nálam már szárad a birsalmasajt. Nem először készítem, de most is tanultam valamit. A lényeget abban látom, hogy a passzirozás után addig kell főzni a süritményt ameddig a keverés után percekig marad a kevert forma. /A recept szerint az edény alját kell látni keverésnél, akkor elég sűrű lett. Igen ám, de ha széles a lábas /előirás/ , és alacsony benne az anyag, mindig látni lehet az alját. Nálam bevált az előbbi, mert másnap a formából kiboritva, sem folyt szét. Aztán a dió darabkákat akkor teszem bele amikor öntöm a formában a sajtsüritményt. Kétnaponta forditóm, alul, felül papirtörlőt használok. Ami felül volt az legközelebb az aljára kerül, és igy tovább. Télen szeretem nagyon csemegeként, egy- egy szeletet. Ja, és 2 kg. volt a tiszta birsalma amihez 160 dkg. cukrot használtam. Kb. három és félórát dolgoztam vele.

Sok sikert, megéri:)

Mademoiselle Marshmallow 2013.11.01. 22:13:28

Kedves micsoda?!

Mindenek elött köszönöm szépen a kedvességedet! :-)
Na meg persze a segítséget, és a tanácsokat is! Már elkészültem, folyni szerintem nem fog, eléggé egyben van a formában. Biztos ami biztos alapon jó sokáig főztem, na nem három órát, de másfelet biztos. Egy hibát elkövettem viszont az ízesítéssel, mert vaníliás cukrot is tettem bele, de azt hiszem az legközelebb kimarad! A papírtörlős megoldást mindenképp alkalmazni fogom!

Köszönöm szépen mégegyszer, és további sok sikert kívánok a blogodhoz és persze minden máshoz! :-)
süti beállítások módosítása