2013.11.08.
09:00

Írta: Mademoiselle Marshmallow

Hogyan burkoljuk a tortát marcipánnal 2/2

Ebben a bejegyzésben a tényleges bevonási folyamatot mutatom be. Azt, hogy hogyan nyújtsd, és tedd a marcipánt a tortára, illetve hogyan egyengesd el, alakíts ki szép, sima felületet.
Először is fontos megjegyezni, hogy rengeteg módszer létezik a marcipánnal való burkolásra.Én azt mutatatom meg, ami nekem bevált, és amit általában alkalmazok.

Első tippem azoknak, akik még sosem dolgoztak marcipánnal, vagy még bizonytalanok magukban, hogy szerezzenek be egy
hungarocell tortát.
Gyakorlásra tökéletes!
Annyiszor próbálkozol vele, amennyiszer szeretnél, és amikor élesbe megy, már tökéletesen gyakorlott leszel.

Sweet tipp: akinek nincs hungarocellformája, az ugyanúgy használhat akár üres sütis dobozt is a gyakorlásra. Ez ugyan nem mindig tökéletes tortaforma, de aki ilyen egyenetlen felülettel gyakorol, az előnnyel indul az igazi tortákkal.

Amire szükséged lesz:

Egy munkaasztal-ezen nyújtjuk a marcipánt (lehetőleg ne fából)
Egy nyújtóeszköz(lehetőleg ne fából)
Habkártya
Simítóeszköz(Nem muszáj, de jobb, ha van.)

eszkozok.png

Először gyúrjuk át a marcipánt.
Amikor kellően puha, és egyenletes a felszíne kezdődhet a nyújtás!

Sweet tipp: ha kicsit régi, vagy nagyon kemény a marcipán, akkor szokás nagyon-nagyon enyhén benedvesített kézzel végezni az átgyúrást. Fontos, hogy nedves és nem vizes, semmiképp se változtassuk meg a massza állagát!

Nyújtás közben folyamatosan mozgassuk a marcipánt, megelőzve ezzel a leragadást.
Használhatunk szórásnak porcukrot, vagy nagyon vékonyan megkenhetjük a munkafelületet kókuszolajjal. 
(Ezt inkább a cukortésztánál szokták alkalmazni, marcipán esetében jobb a porcukor, mert az a sajátja, hiszen abból(is) készült.)


meres.png

Egyesek szerint kétszer akkorára kell nyújtani, mint a torta átmérője, de szerintem az egy kicsit túlzás.
Én úgy szoktam, hogy nyújtom-nyújtom, és amikor úgy látom, hogy megfelelő méretű, akkor ráhelyezem a tortát, vagy csak a formát, és megnézem mennyi marad körülötte. Ebből már meg lehet ítélni, hogy elég lesz e.
A lényeg, hogy mindig inkább többel dolgozzunk, mint kevesebbel.

Sweet tipp: segíthet, ha a nyújtódeszkát letakarod zsírpapírral, és arra helyezed a marcipánt, erre még egy réteg zsírpapír, és e között nyújtod ki a bevonót. Szép, sima felületet kapsz, és ezzel a technikával a fa eszközök se kizáró tényezők.

Amikor elkészültünk, óvatosan emeljük fel a kinyújtott marcipánt, és helyezzük a tortára.
Ennek zökkenőmentesen kell mennie, ha nem megy, akkor valamit elrontottunk.

burkolás.png

A tortára helyezést segíthetjük azzal, hogy szépen, óvatosan a nyújtó eszközünkre sodorjuk a marcipánt, majd onnan a tortára "penderítjük", ügyelve arra, hogy mindenhol fedje a torta oldalát.

 

 

 

 

Miután sikerült szépen ráillesztenünk a tortára a marcipánt, a "simító eszközünkre" lesz szükség.
Úgy használva, mint a vasalót, szépen lesimítjuk vele a torta tetejét.

simitas_1.png

Ezután az oldalán felgyülemlett rétegeket kell elegyengetnünk. Méghozzá úgy, hogy területről-területre haladva fokozatosan simára húzogatjuk a kezünkkel a marcipánt. Miután egy területtel végeztünk a kezünkkel hozzásimítjuk a torta oldalához, és mehetünk is egy kis területtel arrébb, ott is kihúzzuk a marcipánt feszesre, majd odasimítjuk a kezünkkel, és így tovább.

kepblog.pngkep_1.pngsimitom.png

Sweet tipp: ne feledjük, hogy a marcipán egy gyurmaszerű anyag, ezért ha kicsit csúnyácskára sikerül valahol, akkor azt orvosolni lehet.
Egy ilyen baki például a simítóval tökéletesen eltüntethető!
baki.png

 

 

kep2.png

Amikor körbeértünk az egész tortán, és mindenhol lesimítottuk az oldalát, akkor egy kés, vagy a habkártyánk egyenes felével vágjuk le a felesleget, ügyelve arra, hogy nehogy túl sokat vágjuk le. A kártya segítségével dolgozzuk el az alját.
Végül a simító, illetve a kezünk segítségével egyengessünk ki minden hibát, és alakítsuk ki az éleket.

 

 

 

 

kep3.jpg

 


NAGYON JÓ GYAKORLÁST ÉS MÉG SZEBB EREDMÉNYEKET KÍVÁNOK!

/Mademoiselle Marshmallow/

 



komment

Címkék: torta marcipán csokoládé ganache hogyan burkoljuk a tortát marcipánnal

A bejegyzés trackback címe:

https://thesweetlife.blog.hu/api/trackback/id/tr745617987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása