Tegnap volt a nővérem születésnapja, és egyértelműen valamilyen citromos tortát szerettem volna Neki készíteni, mert az a kedvence, ezért keresetem-kutattam mindenféle citromos recept után, mert nem akartam egy tömény vajkrémet használni. Végül a Piérre Hermé-féle citromkrémet választottam alapnak, majd megspékeltem egy kis fehér csokoládé ganache-sal, (a fehér csoki a másik nagy kedvence..:) ) egy kis tejszínhabbal, plusz egy kis extra citrommal. A végeredménnyel elégedett vagyok, egy nagyon könnyed és kellemesen citromos krém lett.
Elkészítése:
Az alapanyagokat gondosan előkészítjük.
A Piérre Hermé-féle citromkrém(ahogy én készítem):
A citromok héját reszeljük, a levét kifacsarjuk.
A héját a porcukorral elkeverjük.
Hozzáadjuk a tojásokat, és kézi habverővel összekeverjük.
Hozzáadjuk a citromok levét és vízfürdő felett besűrűsítjük.
(Körülbelül 80'C-on sűrűsödik.)
Sweet tipp: vigyázzunk, nehogy a tál alja a vízbe érjen, mert akkor a tojásokból rántotta lesz...:)
Levesszük a tűzről, néha megkevergetve langyosra hűtjük.
Ekkor adjuk hozzá a vajdarabokat, és botmixerrel homogenizáljuk.
A krémet félretesszük.
Sweet tipp: ha valaki találkozik az eredeti recepttel, az ne lepődjön meg, mert az sokkal sokkal több vajjal készül, de nekünk most nincs szükségünk arra amennyiségre.
Fehér csokoládé ganache:
A tejszínt forráspontig melegítjük.
Sweet tipp: semmiképpen sem forraljuk, csak párat "buggyanjon".
Ráöntjük a felkockázott csokidarabokra, majd gondosan elkeverjük.
Sweet tipp: ha nem olvadna el teljesen az összes csoki, akkor tegyük a mikróba,
10-20 másodpercre, majd keverjük meg újra.
Mire ezzel megvagyunk, addigra a citromkrémünk kellő hőmérsékletűre hűlt.
Beleöntjük a csokikrémet, és gondosan elkeverjük.
Ekkor adjuk hozzá, a plusz egy deci citromlevet.
A maradék tejszínt felverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a krémbe.
A piskótánkat előkészítjük, és betöltjük a citromkrémünkkel.
Az oldalát és a tetejét is kenjük meg vékonyan.
Tegyük hűtőbe, amíg kicsit megkeményedik a krém.
Ezalatt verjük fel a tejszínt, és készítsünk elő dekoráláshoz citromkarikákat.
Vegyük ki a hűtőből a tortát, és kenjük le szépen mindenhol tejszínhabbal.
A tetejére habzsákból nyomjunk habrózsákat, majd díszítsük a citrommal.
Tegyük újra a hűtőbe, és tálaljuk, miután a hab kicsit megkötött.
NAGYON JÓ SÜTÖGETÉST ÉS MÉG JOBB ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!
/Mademoiselle Marshmallow/
Utolsó kommentek